El Festival com a eina de transformació

Pallassos en Rebel·lia

12989115073_0b5c0d18d1_c

Ivan Prado:

“Actualment i any rere any treballem a Palestina, principalment a Cisjordània i amb la idea d’aconseguir arribar a Gaza. Organitzem actuacions en col·legis, hospitals, places, calles, denunciant l’Ocupació sionista. Organitzant tallers de formació en Clown i Circ a Col·lectius artístics i de treball social sobretot de Nablus, Ramallah, Jerusalem i Betlem. Acostumem a anar al setembre o octubre. També anem als campaments Sahrauís coincidint amb el Fisahara, el Festival de Cinema del Sàhara, vam visitar les escoles, vam inaugurar el festival i actuem Dins dels concerts i animem les Projeccions de cinema. A més estem Treballant en comunidades indígenes de Mèxic i Brasil, amb la intenció de donar el salt a Xile. Treballem en comunidades que Lluiten per la terra i acabem d’acer el Festiclown closca Terra. Des Fa tres anys vam treballar a Bogotà en faveles. I a Villa El Salvador a Perú, comunidades indígenes de Costa Rica Pallassos en Rebel·lia No té estructura ni seu física i destina tot el que recaptatori a projectes socials. El 2015 Hem començat a Treballa amb les fronteres i amb els refugiats, principalment Calais, Melilla i Idomeneu. Els diners del Esperanzah de l’any passat es destina a les caravanes de Idomeneu i Calais, ia Melilla. I aquest any es va a destinar principalment en camps de refugiats: Frontera Sud Europea, el Líban i Cisjordània i Sàhara. Quant Necessitem per a l’any que ve? Doncs depèn, però els 8.000 euros de 2015 fuerón meravellosos “.

 

ONG Alboan i Sinergy – Projecte Casa Bulengo: 2.887 €

4189230845_7325cf33b6

Casa Bulengo és un centre d’acolliment, recuperació, assessorament jurídic, sensibilització,

mediació y atenció a dones víctimes de violència sexual. Està getionada per Sinergy des

Femmes pour les victimes de Violences Sexuelles, que agrupa 35 organtizacions de dones que

lluiten per acabar amb aquesta violència. Justine Masika, presidenta de l’organització ha patit

persecució i amenaces de mort per denunciar aquesta situació d’impunitat davant de la

violència sexual.

Casa Bulego està situada a la ciutat de Goma, a la República Democràtica del Congo, una zona

inestable políticament, on més de 20 grups armats controlen la regió. Per finançar-se

extorsionen a la població i han trobat en les mines de coltàn i d’or una font d’ingressos. La

violència sexual contra les dones segueix sent en aquet país una arma de guerra i una

estratègia de destrucció i terror.

 

FUNDACIÓ CÍVICA ESPERANZAH!

screenshot-of-logo-fundacion-susana-estebangatsbaix-2-org-correu-de-gats-grups-associats-pel-treball-sociocultural

Vivim un moment històric que necessita actuacions amb visió de futur. La Fundació Cívica Esperanzah neix com una eina de transformació local. Som un projecte del Prat de Llobregat per al Prat on els ciutadans i ciutadanes del nostre poble són els principals beneficiaris de les accions que portarem a terme. El Prat té el privilegi de comptar amb una xarxa associativa forta i compacta que treballa des de fa anys impulsant projectes, innovant, creant alternatives. La voluntat de la Fundació és ajudar a aquestes iniciatives i aquestes persones emprenedores a seguir creixen. Volem fer del Prat un referent de l’economia solidària i de la gestió ciutadana, enfortint el seu teixit associatiu i acompanyant els seus veïns i veïnes cap a un major empoderament que els permeti aconseguir la ciutadania plena.

La Fundació Cívica Esperanzah és un fruït directe del Festival Esperanzah! ja que és gràcies a una donació de 30.000 euros que ens hem pogut constituir. Enguany, destinem els nostre recursos a actuacions socials, econòmiques, culturals, comunitàries i/o ambientals amb l’objectiu de garantir l’accés a uns drets bàsics de la ciutadania. Estem endegant ara aquest projecte i tenim molts plans per al futur del territori.

Dones Rumbo a Gaza

dones-rumbo-a-gaza-zaytouna

La Franja de Gaza, de 360 km², és la zona de major densitat demogràfica mundial. En aquest petit territori Israel imposa un bloqueig total per terra, mar i aire impedint a gairebé dos milions de persones poder transitar lliurement i tenir una vida normal.
El bloqueig de Gaza no seria possible sense el silenci, la passivitat i la complicitat de molts governs occidentals. Per aquest motiu la societat civil mundial el 2010, i a través de les anomenades ‘Flotilles de la Llibertat’, vam decidir fer un pas ferm davant els governs i actuar contra aquest crim de lesa humanitat, que ja ha afectat més de tres generacions palestines. Cap dels vaixells de la ‘Flotilla de la Llibertat’ ha arribat al seu destí ja que han estat assaltats violentament en aigües internacionals per l’armada israeliana, vulnerant la legalitat marítima, el dret internacional i els drets fonamentals de les persones que viatjaven en els vaixells.
Aquest any tornem a intentar trencar l’il·legal i inmoral bloqueig a Gaza amb una nova acció internacional: ‘Dones Rumb a Gaza’. El passat 14 de setembre dones de tot el món es van embarcar a Barcelona, direcció a Gaza, on es pretén arribar durant la primera setmana d’octubre. Amb aquesta iniciativa volem destacar l’esperit de resistència de les dones palestines, que han estat fonamentals en la lluita del poble palestí a Gaza, a Cisjordània, a la Palestina del ’48 i en la diàspora.
‘Dones Rumb a Gaza’ no busca desafiar només el bloqueig israelià, sinó també denunciar les complicitats que mantenen els governs i institucions occidentals amb les polítiques d’apartheid israelianes. Aquesta és una acció política que necessita la suma de moltes persones, col·lectius i institucions per pressionar a Israel per tal que posi fi a l’ocupació de Palestina complint, així, amb la legalitat internacional i amb les resolucions de Nacions Unides. ‘Dones Rumb a Gaza’ és una acció política i solidària que porta un missatge d’esperança a la població palestina.

Més informació:
wbg.freedomflotilla.org/es/
http://www.rumboagaza.org/

STOP Mare Mortum
29116861514_4ea5406636_o-2
Més de 35.000 persones (comptabilitzades) han mort o desaparegut a les aigües del Mediterrani des de l’any 2000. Persones del sud de la Mediterrània que fugen de cada seva a la cerca d’un futur millor. Persones que fugen de la guerra, de la persecució política o per la seva orientació sexual, per l’estigmatització per la religió que practiquen o per pertànyer a un determinat grup social. Però també de la fam o la misèria i pel canvi climàtic. Persones que només volen un lloc segur on desenvolupar la seva vida.
La plataforma ciutadana Stop Mare Mortum vol aturar totes aquestes morts. Vol que la mar Mediterrània torni a ser aquell lloc de mestissatge per abandonar la fossa comuna en que s’ha convertit. Volem que Europa deixi de ser una fortalesa. Stop Mare Mortum va néixer l’abril del 2015 quan va haver un dels majors enfonsaments al mar. Unes 800 persones van morir o desaparèixer. Des d’aquell moment la plataforma no s’ha aturat. Ens movem en tres eixos: la sensibilització, la mobilització i la incidència política. El nostre objectiu és canviar les polítiques migratòries europees perquè tot això ja no passi. Per fer-ho necessitem una societat conscienciada del que està passant (fem xerrades, talleres a escoles, actes al carrer, concerts…) i mobilitzada per sortir al carrer (manifestacions i concentracions). Tot per poder canviar les polítiques a través de la incidència política. Exigim vies segures i legals per a totes les persones (visats humanitaris, demanar asil en ambaixades i consolats dels països d’origen o propers o en trànsit, flexibilitzar la reunificació familiar…).
Ara mateix tenim un projecte d’assessorament jurídic i legal a Grècia per tal d’accelerar i facilitar l’accés a l’asil o la reubicació a l’Estat espanyol. Aquest projecte funciona a través d’un grup d’advocades catalanes que treballen colze a colze amb un grup grec. També tenim un servei d’atenció i suport psicològic a persones voluntàries que han anat a camps de refugiades per tal de treballar la tornada a casa. I tenim engegat el projecte internacional “Rostres de la Mediterrània” que pretén posar rostres a les vides perdudes. De moment tenim més de 200 obres de més de 15 països diferents. Aquestes peces serveixen per fer exposicions.
Més informació:
https://stopmaremortum.org