pancarta

Esperanzah!. El Barri dels Possibles

El barri dels possibles

Aquest somni va néixer allà per l’any 2007, amb un primer viatge a Floreffe (Bèlgica), on els nostres amics de Ràdio Chango i el nostre amic Manu Chao, ens havien explicat l’experiència d’un festival anomenat Esperanzah!

 

Nosaltres (els Gats) , recent arribats a Sant Cosme, voliem contribuir, amb el que sabiem fer, a anys i anys de lluita i col·laboració entre veïns, entitats i administracions, al Barri de Sant Cosme, i somiàvem amb l’ utopia de fer, d’aquell que ja era el nostre barri, el barri dels possibles.

 

Però aquí estava l’estigma, el pes d’un passat que perdurava en la memòria col·lectiva i que condemnava a Sant Cosme a ser un barri oblidat, o si més no, un barri del que parlar poc i normalment malament.

 

Voliem contribuir, i ens preguntàvem, com podíen contribuir ,davant d’una situació com la descrita, un grup d’educadors i educadores i d’animadors i animadores socioculturals? : desplegant tot un seguit de propostes comunitàries al territori, que apostessin pel més important, per tot allò que ens reforça en la necessitat de desenvolupar-nos com a persones felices, i entre les més de 100 propostes i projectes que des de Gats ,www.gats.cat, hem desenvolupat al nostre barri, hi havia un, que per la seva dimensió estratègica, havia de sortir, Si o Si : un festival que pogués acostar a milers de persones a Sant Cosme, per descobrir i explicar, que Sant Cosme, no era allò que ens explicaven a les notícies o als carrers, Sant Cosme era una altra cosa i Sant Cosme, valia la pena.

 

Els nostres amics Belgues i el Manu Chao, van entendre que Sant Cosme valia la pena i al maig de 2008, gairebé en extremis (el diví va haver d’intervenir, perquè es rebentés una canonada d’aigua, que ens va permetre utilitzar un espai públic que fins aquell moment tenia un parquet collonut, que gairebé no es podia trepitjar) vam poder fer un concert amb el Manu Chao al qual van venir més de 1500 persones de fora i dins de Sant Cosme, que van començar a connectar amb la realitat del barri. Aquí vam poder validar la nostra hipòtesi de treball i aquí, creiem (ni podem parlar per un barri sencer, ni pretenem que tothom comparteixi aquest relat) que també connectem amb les primeres passes per anar configurant un barri orgullós del seu passat, però especialment, un barri il·lusionat amb el seu futur: el barri especial, en què començaven a passar coses especials, el barri dels possibles.

 

Des de llavors, més de 170.000 persones que segurament, mai haurien vingut a Sant Cosme, i milions, que mai habráin escoltat parlar bé del nostre barri, han vingut a aquest barri i l’han pogut descobrir, o, a través dels mitjans de comunicació, han pogut descobrir que Sant Cosme, no és només allò que ens explicaven, sinó que és un barri dels possibles, en el qual els possibles, es comencen a concretar en forma de projectes d’economia solidària, d’un orgull de barri i en un Sant Cosme Valley, en què la raó principal de tot, la felicitat de les persones i del nostre medi natural, comencen a generar escola.

¿Perquè ens va servir aquesta utopia inicial? per caminar.

 

La cultura com a eina de transformació social

Esperanzah és un festival que, a través de la cultura, pretén contribuir a la transformació de la societat. La cultura transformadora és aquella que ajuda a comprendre i actuar críticament en la societat en la que vivim, per superar la desigualtat i la dominació; és la que connecta la reflexió amb l’acció; és el que queda després de cada experiència transformadora i que, a la vegada, augmenta el bagatge per a les següents.

El Festival Esperanzah entén la cultura com a una part intrínseca a totes les persones i les comunitats, sovint relegada a un segon terme o concebuda només com a un element accessori. El festival vol posar la cultura al centre del quadre i vol reivindicar el paper que tenen les arts com a elements vertebradors de les comunitats i de les idees transformadores.

Cultura amb causa

Des del mes d’octubre del 2016, el Festival Esperanzah, impulsa i forma part de la plataforma Cultura amb Causa, un moviment sorgit de la unió de sis festivals que reivindiquen l’ús de la cultura com a eina de transformació social. Els festivals que la conformen són: Esperanzah!, Clownia, Rototom Sunsplash, Festiclown, Barnasants i Canet Rock. Des de la música, les arts escèniques, la literatura, el periodisme, el cinema, etc. ens hem unit sota un mateix paraigües perquè no podem concebre la cultura sense causa. L’entenem com a una eina d’integració, de denuncia i, sobretot, com a un motor de canvi.

La Cultura amb Causa té i tindrà un pes important totes les edicions del festival. Serà a través de taules de debat, on pretenem reflexionar sobre quin tipus d’acció cultural volem per a la nostra societat i quines són les eines i intervencions culturals que ens ajuden a seguir construint un món més plural, just, democràtic, corresponsable, compromès, equilibrat i solidari. Però també en el si del festival, des del mateix espai cultura amb causa-foro social i les intervencions artístiques, a les petites transformacions que es poden produir en la seva organització.

Els valors del Festival Esperanzah

Apostem per ser un projecte que contribueixi a la transformació de la societat a través de la cultura, la intervenció social i la vinculació amb el territori. El festival ha adoptat uns valors que vertebraran les activitats programades:

  • Dret i accessibilitat a la cultura: El festival entén la cultura com a patrimoni comú i que forma part de la quotidianitat; la cultura com a expressió, relació, missatge, crítica i eina de transformació i canvi social. El dret a la cultura és un dret fonamental que cal defensar des de l’espai públic i comú. Això té efectes en la programació del Esperanzah pel que fa a la política de preus i al foment d’una cultura que no sigui elitista i excloent, i per això el festival trascendeix el propi recinte i està obert al poble.
  • Territori i comunitat: El festival no tindria sentit sense l’acció col·lectiva dels veïns i veïnes de Sant Cosme i del Prat de Llobregat i de la resta de persones de tot arreu que ens acompanyen. Aquest fet singular és també un eix bàsic de la seva activitat, pel que fa a la vinculació als processos socials que es donen en l’entorn més immediat durant els dies previs i al llarg de tot el festival. L’Esperanzah pretén fer incidència social més enllà dels dies del festival i que aquest tingui espais d’intervenció durant l’any, per exemple, a les escoles, o en forma de nous proyectes d’economia solidària.
  • Espai lliure de discriminacions: El festival i la seva zona d’acampada són espais lliures de discriminacions. Esperanzah és un espai de convivència on es respecten a les persones independentment de l’origen, la cultura, la raça, la condició social, el gènere o l’orientació sexual. El festival vol promoure actituds tolerants i que ajudin a eradicar del racisme, l’antisemitisme, la xenofòbia, l’homofòbia i qualsevol altra expressió que atempti contra la igualtat i la dignitat de les persones.
  • Solidaritat i justícia global: Volem impulsar i promoure la cultura de la pau, la solidaritat, l’educació transformadora i la cooperació entre pobles i persones. S’entén que l’acció local té impactes globals i per això el festival s’estén més enllà del nostre barri i mira què passa al món per incorporar-ho a la seva programació a través de xerrades, tallers o altres tipus de col·laboracions.
  • Economia solidària: El festival vol dirigir les seves pràctiques cap a l’economia solidària, a través de criteris basats en la responsabilitat social i l’arrelament territorial. S’entén el marc de l’economia solidària com un instrument de lluita per a les persones i comunitats compromeses amb la lluita per un canvi econòmic, que passa per l’eradicació del sistema capitalista, que posi al centre les persones i les seves necessitats enlloc del capital.
  • Anticapitalisme i feminisme: El festival entén la lluita anticapitalista més enllà de l’economia. Significa una forma d’organització social que porta intrínseca la lluita feminista, l’antimperialisme, l’internacionalisme, l’antimilitarisme o la lluita per l’emancipació de gènere i de classe, perquè rebutja qualsevol tipus d’imposició moral i de poder d’una part de la societat cap a l’altra. L’Esperanzah entén la pràctica anticapitalista i feminista des de l’equitat, el respecte, la horitzontalitat, l’autonomia i el cooperativisme.
  • Sostenibilitat i mediambient: El festival no entén un món on les persones i les seves necessitats, així com la pau i el respecte, estiguin al centre sense una defensa del planeta i del medi ambient. El festival es compromet a treballar sota mesures que afavoreixin el respecte a l’entorn; des del transport, els residus, l’estalvi energètic a altres hàbits que siguin respectuosos amb el planeta.

Seguim perseguint el somni d’un món millor i plantem aquest campament com a acte de rebel·lia. Com a reivindicació del somni. Com a celebració de la vida.

L’Esperanzah és un “slow festival”, lo que viene siendo en Sant Cosme: un festival de tranquis.

No són ben rebudes ni les agressions sexistes, ni les bronques, ni els nervis innecessaris. Hem fet un programa amb molt carinyo i esforç, i algun horari, pot ser que no es compleixi. Si això, passa, gaudeix del moment, de la gent o del parc. Si necessites ajuda, acudeix als més de 130 persones que treballem voluntàriament al festival. Recorda: Festival de tranquis

 

Comencem a construir.

Benvinguts al barri dels possibles