leo-bassi_nariz

LEO BASSI-Festiclown

Aquest any, el gran Leo Bassi, fa doblet. Dissabte presentant Utopia i el diumenge, amb una Missa Patólica per l’economia Solidària.

Utopia; propostes per solucionar els problemes del món, començant pel sou dels futbolistes i acabant per ….. no t’ho has de perdre.
Reconegut mundialment per les seves extravagants actuacions teatrals i les seves innombrables accions provocadores, Leo Bassi descendeix d’un antic llinatge de comediants excèntrics i de pallassos circenses vinguts d’Itàlia, França, Anglaterra, Àustria i Polònia. Durant 170 anys la família ha actuat ininterrompudament.

D’ella ha heretat no només sorprenents habilitats – és summament expert com antipodista (malabarista amb els peus) -, però també aquest esperit llibertari, irreverent i cosmopolita, que va ser sens dubte l’essència del circ del segle XIX.

Leo Bassi neix a Nou York, NY el 1952 mentre els seus pares estaven de gira als EUA. Passa els seus primers anys entre Nord Amèrica i Europa, seguint les aventures artístiques de la seva família. El 1959, els Bassi es traslladen a Austràlia i aquí comença la carrera artística de Leo Bassi als seus 7 anys, en un mític road-show anomenat Sorlie’s on els seus pares actuaven. Aquí, davant un públic de grangers i aborígens, realitzaven una versió rústic de “Aladí i la Llum Meravellós” i el petit Leo vestit amb roba oriental, vaig agafar gust dels aplaudiments.

Els següents deu anys els va passar de gira al voltant del món, entrant i sortint dels camerinos dels teatres, assistint a classe on i quan era possible i practicant malabarisme amb el seu pare.

És quan compleix 17 anys que ja està preparat en les arts circenses per unir-se oficialment a l’actuació de la família, el Trio Bassi. Així, aconsegueix arribar a viure els últims anys de la gran època de les Varietats i del Circ com a espectacle de masses, enfront de l’auge imparable del Show Televisiu.

Sis anys més tard, la carrera de Leo es troba en un carreró sense sortida. “Ser un artista de Circ tradicional en els anys setanta no et fa sentir que estàs en un mercat amb futur”. És l’era dels Rolling Stones, Pink Floyd i altres, i també el principi del futbol com a indústria mediàtica i tractar de competir aquesta realitat amb habilitats com ser el millor antipodista del món no et portaran enlloc.

En un esforç per redescobrir qui és i què significa ser un clown, deixa el trio familiar i durant cinc anys es pateja el món en solitari, actuant al carrer amb un espectacle eclèctic anomenat “El circ més petit del món”. Des d’Europa fins al Japó, passant per Pakistan o Tailàndia, l’intrèpid artista descobreix l’art de provocar al públic i conquerir la seva atenció.

El 1978, una entrevista per a la revista teatral francesa Bouffonneries, fa que un cert món cultural li descobreixi i li obri les portes del llavors efervescent circuit internacional de Festivals Teatre. Molt aviat, la seva reputació es consolida com el modern creador d’un estil propi de comèdia transgressora, física i intel·lectual al mateix temps i amb una extraordinària capacitat d’improvisar amb el públic.

Des de llavors, el seu treball s’ha desenvolupat en diferents direccions, tant en espais teatrals de format clàssic com en grans esdeveniments a l’aire lliure, mestre de cerimònies per a grans inauguracions i concerts de música o, fins i tot, espectacles situats sobre autobusos i vaixells.

Nombroses són també, en els últims anys, les impactants performances en diversos programes de televisió de tot el món.

A més continua amb la seva tasca de docent amb cursos sobre l’essència de ser un Clown i la relació d’això amb les habilitats de Comunicació en molts àmbits i la seva passió per la història sociopolítica d’Europa que l’ha portat a donar nombroses conferències sobre això tema.

L’any 2012 va inaugurar una capella a Madrid, El Paticano; Fundada en honor als Pallassos, Bufons i lliurepensadors, està dedicada al “Déu” Ànec de Goma com a símbol de simpatia i innocència, virtuts imprescindibles per al pensament científic, filosòfic i pilars bàsics de la comicitat i el sentit de l’humor. A El Paticano es van oficiar misses i Bodes.

Dissabte en horari per definir