timbal

L’Assemblea. Cia de teatre el Timbal

L’Assemblea: Una obra de teatre-fòrum sobre Cooperativisme

De vegades, tot sembla que encaixa i llavors saps que tens al davant una oportunitat que no pots deixar escapar. I és que no hi ha res més potent que una idea a la que li ha arribat el seu moment. I a L’Assemblea li ha arribat gràcies a la feliç coincidència de tres entitats: consultoria Coopdemà, )e( espai en construcció – una companyia de teatre – i el timbal centre de formació i creació escènica.

LA GESTACIÓ DEL PROJECTE

Aquest projecte de teatre-fòrum va sorgir de la voluntat i il·lusió de crear lligams entre les arts escèniques i l’economia cooperativa catalana, i d’aquesta manera posar els processos creatius i la força del teatre al servei de la difusió del model econòmic que defensem i apliquem a diari.

Des de l’equip de el timbal, estàvem (i estem) absolutament convençuts que el cooperativisme era necessari i que calia fer-lo créixer en la nostra societat. A més, ja feia temps que teníem la voluntat de ser més participatius i proactius en el camp de la divulgació dels valors que aporta aquest model econòmic, cap a una societat cada cop més justa i igualitària. Érem molt conscients que el nostre camp professional, el teatre, era una eina meravellosa per comunicar de forma directa i viva aquests missatges i que a més, permetia aprofundir en la complexitat i força de les relacions humanes inherents als projectes d’autogestió democràtica. Però encara no havíem trobat la manera de canalitzar aquesta potencialitat… fins que el Jeff va aparèixer a escena i ens va proposar la idea.

EL TEATRE FÒRUM: UNA EINA DE DIFUSIÓ

foto1

Un moment de l’assaig

Des de Coopdemà, gràcies a l’experiència acumulada com a equip d’assessors de l’Economia Social, havien pogut comprovar de primera mà els límits de les eines actuals de difusió del cooperativisme. Els vídeos explicatius i les xerrades no eren suficients per transmetre a la societat les realitats de les cooperatives ni tampoc de mostrar el potencial del cooperativisme com a model econòmic consolidat.

 

Vam veure clar, doncs, que necessitàvem eines de difusió i divulgació diferents, que permetessin explorar nous camps d’actuació. I el teatre fòrum va ser la solució: a banda de facilitar la implicació de tothom (actors i espectadors), permetia trobar-nos amb més veritat i comprensió sobre nosaltres mateixos.

Coopdema i el timbal s’havien trobat. Ara només calia concretar-ho a escena. I la Companyia )e( espai en construcció era l’aliat perfecte: una companyia professional, amb un èxit recent en cartellera de temàtica social i amb una posada en escena exquisida.

Així doncs, els vam exposar el projecte, desitjant que s’hi sumessin. Volíem crear una obra de teatre fòrum representada per actors i actrius professionals a través de la qual es mostrés la realitat d’una cooperativa representativa del territori català i que plasmés també la seva vida quotidiana. En definitiva, volíem explicar un conte nascut de la realitat i de l’observació atenta de com i què viuen les cooperatives catalanes.

Espai en construcció va dir que sí i en aquell moment vam sentir que el projecte començava a ser una realitat. Es va obrir un procés de càsting per a actors i actrius, tots formats a el timbal, i finalment es van triar 3. Ell i elles serien tots els personatges, ell i elles serien tots nosaltres.

Més enllà de la proposta artística, però, calia tenir molt present que el que donava sentit total a aquest projecte era l’espai de debat entre les persones assistents (guiats per un consultor/a). Així doncs, era imprescindible iniciar un procés d’investigació i escriptura, on hauríem de parlar amb diferents persones, entitats, decidir quins missatges volíem transmetre, quins temes es podrien abordar al debat, etc. La Comissió d’investigació era una necessitat urgent. I trobar un dramaturg/a també.

Ràpidament vam pensar en la Marta Buchaca: ens agradava molt com escrivia i intuíem que el tema li podia interessar. Sabíem que segurament estaria molt ocupada i que potser ens deia que no…. però va dir que sí. Un cop més, tot fluïa. La Marta i el Roger Ribó, director d’espai en construcció , juntament amb el Jeff de Coopdemà i la Mireia i la Montse de el timbal, començaven un seguit de reunions, lectures i entrevistes per començar a donar forma al text teatral. Val a dir que, durant aquest camí de recerca, ens hem trobat amb persones meravelloses que ens han ofert generosament el seu coneixement i experiència i que ha fet que els moments de pèrdua i de dubte que acompanyen a tot procés d’investigació fossin pocs i curts.

I ara tenim el plaer de presentar un tast de “l’Assemblea una obra de teatre-fòrum” a l’Esperanah, Festa d’Economia Solidària de Catalunya, d’enguany, que es celebra del 13 al 15 d’octubre al Prat de Llobregat . No se’ns acut un marc millor per mostrar aquest conte, aquesta Assemblea on de ben segur veureu reflectides algunes de les vostres experiències com a cooperativistes.

Esteu tots/es convocats!